Vánoční krocan od Nigelly Lawson

C:\Users\Vlastník\Pictures\OVER40\jídlo a pití\turkey\nigella-lawson-489671912.jpg

Tento recept vám zaručeně přinese slávu mezi všemi vašimi přáteli a rodinou, kteří krocana ochutnají.

Recept je pro 8-12 osob.

Suroviny:

Na naložení krocana

  • Cca 6 litrů vody
  • 3 pomeranče nakrájené na čtvrtky
  • 125g soli
  • 3 polévkové lžíce černého kulatého pepře
  • 1 bouquet garni (svazek bylinek, např petržel, tymián, bobkový list)
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebičky
  • 4 ks anýzu
  • 2 lžíce hořčičných semen
  • 200 g cukru
  • 2 cibule neloupané, nakrájené na čtvrtky
  • 1 x 6 cm čerstvého zázvoru nakrájeného na kousky
  • 4 lžíce javorového syrupu
  • 4 lžíce medu
  • 1 hrst čerstvého petržele
  • 1 x 5½ kg krocana

Na pečení

  • 75 g másla nebo husího sádla
  • 3 lžíce javorového syrupu

Postup:

  1. Nalejte vodu do vaší největší nádoby na vaření nebo kýble Vymačkejte do ní šťávu z pomerančů a hoďte zbytky do vody, přidejte všechny ostatní suroviny a zamíchejte.
  2. Opláchněte krocana a očistěte. Vložte ho do nádoby s vodou a nechte na chladném místě 1 den nebo 1 noc před pečením.
  3. Pokud není krocan zakrytý vodou, přilijte více vody.
  4. Zhruba 2 hodiny před pečením krocana vyjměte ven a osušte. Předehřejte si troubu na 200°C.
  5. Rozpusťte máslo nebo sádlo a zamíchejte spolu se syrupem. Pomažte krocana touto směsí a začněte péct na menším ohni.
  6. Během pečení polévejte krocana směsí másla a syrupu.
  7. Pečte cca 2,5 hodiny.
  8. Po vyndání z trouby zakryjte krocana alobalem alespoň na půl hodiny.
  9. Podávejte s pečenou zeleninou a brambory.

C:\Users\Vlastník\Pictures\OVER40\jídlo a pití\turkey\spiced-and-superjuicy-roast-tu-561e3febefca5.jpg

C:\Users\Vlastník\Pictures\OVER40\jídlo a pití\turkey\nigella-lawson-489671912.jpg

Tento recept vám zaručeně přinese slávu mezi všemi vašimi přáteli a rodinou, kteří krocana ochutnají.

Recept je pro 8-12 osob.

Suroviny:

Na naložení krocana

  • Cca 6 litrů vody
  • 3 pomeranče nakrájené na čtvrtky
  • 125g soli
  • 3 polévkové lžíce černého kulatého pepře
  • 1 bouquet garni (svazek bylinek, např petržel, tymián, bobkový list)
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebičky
  • 4 ks anýzu
  • 2 lžíce hořčičných semen
  • 200 g cukru
  • 2 cibule neloupané, nakrájené na čtvrtky
  • 1 x 6 cm čerstvého zázvoru nakrájeného na kousky
  • 4 lžíce javorového syrupu
  • 4 lžíce medu
  • 1 hrst čerstvého petržele
  • 1 x 5½ kg krocana

Na pečení

  • 75 g másla nebo husího sádla
  • 3 lžíce javorového syrupu

Postup:

  1. Nalejte vodu do vaší největší nádoby na vaření nebo kýble Vymačkejte do ní šťávu z pomerančů a hoďte zbytky do vody, přidejte všechny ostatní suroviny a zamíchejte.
  2. Opláchněte krocana a očistěte. Vložte ho do nádoby s vodou a nechte na chladném místě 1 den nebo 1 noc před pečením.
  3. Pokud není krocan zakrytý vodou, přilijte více vody.
  4. Zhruba 2 hodiny před pečením krocana vyjměte ven a osušte. Předehřejte si troubu na 200°C.
  5. Rozpusťte máslo nebo sádlo a zamíchejte spolu se syrupem. Pomažte krocana touto směsí a začněte péct na menším ohni.
  6. Během pečení polévejte krocana směsí másla a syrupu.
  7. Pečte cca 2,5 hodiny.
  8. Po vyndání z trouby zakryjte krocana alobalem alespoň na půl hodiny.
  9. Podávejte s pečenou zeleninou a brambory.

C:\Users\Vlastník\Pictures\OVER40\jídlo a pití\turkey\spiced-and-superjuicy-roast-tu-561e3febefca5.jpg